הנקה - איך להניק נכון?

הנקה – המדריך לאם המניקה

הנקה והאכלת תינוק

הנקה הינה דרך ההזנה הבריאה והמומלצת ביותר עבור התינוק. חלב האם מזין במיוחד ומכיל רכיבים פעילים המסייעים לשמירה על בריאות התינוק. אך יחד עם זאת, נשים רבות לאחר לידה מגלות כי תהליך ההנקה הוא לא כל כך פשוט ויש זמן הסתגלות בו האם והרך הנולד צריכים להתרגל אל פעולת ההנקה. על יתרונות ההנקה ועל ההתמודדות עם ההנקה בימים הראשונים לאחר לידה בכתבה הבאה.  

הנקה – יתרונות

הנקה מומלצת לכל תינוק ואף בריאה מאוד עבור האם המניקה. היתרון הגדול בהנקת הילוד הרך הוא המרכיבים המזינים מהם מורכב חלב האם. חלב האם הוא כל כך מזין, שתינוק שנולד יכול להיות ניזון אך ורק מחלב האם בחצי השנה הראשונה לחייו ללא כל צורך בתזונה נוספת, זאת כמובן בתנאי שתהליך ההנקה מתבצע באופן תקין והתינוק יונק כמות מספקת של חלב אם.

המרכיבים החיוניים שמכיל חלב האם מסייע בהתפתחות התינוק הנולד, ביניהם: מערכת העיניים והמוח, מערכת העיכול וכו'. אימהות רבות מדווחות כי בהשוואה להאכלת התינוק בתרכובות מזון אחרות, תינוקות שניזונים מחלב האם, בתהליך הנקה טבעי, סובלים פחות מתופעות גזים בשלושת החודשים הראשונים לחייהם.

זאת ועוד, הנקה מגנה על התינוק מפני מחלות ומסייעת למערכת החיסונית של הפעוט בהתמודדות מולן, שכן לרוב תינוקות שיונקים הינם תינוקות בריאים יותר.

חשוב לציין כי בשנים האחרונות עולה המודעות לכך שהנקה יכולה אף לסייע בהפחתת הסיכון להתפתחות מחלת סרטן השד אצל אימהות מניקות בגיל מבוגר יותר.

הנקה בימים הראשונים לאחר לידה

הנקה בימים הראשונים לאחר לידת התינוק יכולה להיות משימה לא פשוטה, זאת לאור מספר גורמים המקשים על התהליך. בין הגורמים המשפיעים ניתן למנות את עייפות האם לאחר הלידה, פטמות לא מתאימות להנקה, למשל פטמות שקועות, מצב רוח ירוד או מתוח של האם, ייצור חלב איטי או מחסור בייצור חלב, חוסר בידע וניסיון הנקה של האם הטריה ועוד. חשוב לזכור כי תהליך ההנקה הוא תהליך טבעי ולכן יש להקשיב לגוף ולסמוך על האינסטינקטים האימהיים שלך. כמו כן, ניתן להיעזר ביועצות הנקה המציעות את עזרתן בחדר היולדות או להתייעץ עם יועצת הנקה מומחית לאחר החזרה הביתה.

הנקה - איך להניק נכון?
הנקה מקרבת בין התינוק לאם

איך יודעים אם תינוק יונק מספיק?

שאלה שנשאלת המון בקרב אימהות היא איך בעצם ניתן לדעת אם התינוק יונק מספיק? התשובה לשאלה זו היא פשוטה. ראשית, במידה והתינוק נולד בתת משקל או במשקל נמוך מאוד יש להיוועץ עם רופא על מנת למנוע פגיעה מיותרת בבריאות התינוק. במידה והכל תקין ואין חשש לבריאות התינוק, הניקי את תינוקך ועקבי אחרי המשקל שלו על פי שלושת העקרונות המנחים הבאים:

  1. תינוק שנולד מאבד בימים הראשונים לחייו עד 10% ממשקלו (טווח הנורמה). עד שבועיים לאחר הלידה התינוק צריך לעלות חזרה אל משקל לידתו.
  2. עד גיל חצי שנה התינוק אמור להכפיל את משקלו.
  3. עד גיל שנה התינוק אמור לשלש את משקלו.

במידה והתינוק עולה במשקל על פי עקרונות אלו ויש עלייה במשקל מידי יום, אזי הוא יונק מספיק. לכל האימהות הסקרניות שלא יכולות לחכות אפילו יום אחד כדי למדוד את משקלו, ישנה אפשרות נוספת. השכירי משאבה חשמלית מיד שרה או תרכשי משאבה חדשה בכל בית מרקחת או חנות לתינוקות ותשאבי חלב, כך תוכלי למדוד באופן מדויק כמה חלב אם שותה התינוק בכל הנקה.

אילו מזונות מעודדים ייצור חלב אם אצל אימהות מניקות?

כדי לאפשר תהליך הנקה מוצלח יותר, מומלץ לאם המניקה לצרוך מזונות המעודדים ייצור חלב אם. בין מזונות אלו ניתן למנות את תה השומר, תה סרפד, נבטי אלפלפא וחילבה הידועים בסגולותיהם לעידוד ייצור החלב. כמו כן, מומלץ מאוד לאורך כל ההנקה לשתות הרבה מים ולצרוך תפריט מזון בריא ומזין, שכולל את כל המרכיבים החשובים שהגוף צריך.

הנקה עד איזה גיל?

תהליך ההנקה מקרב מאוד בין האם לתינוק, מזין מאוד את התינוק ומספק עבורו את כל המרכיבים החיוניים להתפתחותו התקינה והבריאה. הקרבה הנוצרת והנוחות גורמת לנשים רבות להניק את תינוקן עד גילאים מאוחרים, בהתאמה לכך ניתן לפגוש נשים שיספרו כי הניקו עד גיל שנתיים ואף יותר. משרד הבריאות ממליץ להניק הנקה מלאה לאורך כל ששת החודשים הראשונים לחייו של התינוק, ולאחר מכן עד גיל שנה, לשלב הנקה יחד עם שילוב מזונות נוספים. לעומת זאת יש נשים שמניקות פחות מחצי שנה ויש נשים שלא מניקות כלל בגלל חוסר רצון או יכולת. בתור אימהות יש בידינו את היכולת להחליט עד איזה גיל נרצה להניק, כל אחת ומה שהכי נכון עבור תינוקה ועבור עצמה.

אהבתם/ן? שתפו ברשת!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

my vibes by yanna berman

ברוכות הבאות למגזין מיי וייבס! למידע נוסף אודות המגזין לחצו כאן»

FOLLOW MY VIBES
הרשמה לניוזלטר
דילוג לתוכן