עליה במשקל בהריון

עליה במשקל בהריון – כמה באמת צריך לעלות?

כמה עולים במשקל בהריון?

הנושא שמעסיק את רוב הנשים בתקופת ההיריון הוא עליית משקל בהריון, ולא בכדי. למעשה, נשים רבות משתדלות לשמור על עליה מדודה במשקל בהיריון על מנת לאפשר מהלך היריון תקין ויציב וכמובן להימנע מדיאטות לאחר הלידה, הרי מי מאתנו אוהבת לעשות דיאטות. הבעיה מתחילה עם התיאבון הגדול שמתפתח אצל רוב הנשים ההריוניות, ההורמונים משתוללים, חושי הטעם והריח משתנים, הבחילות וההקאות מופיעות והאכילה או חוסר האכילה לעיתים הופכים לפעולות בלתי נשלטות.  

קיימים גם מקרים בהם ישנה עליה מעטה במשקל בהריון, במקרים אלו יש להיוועץ עם הרופא המטפל, שכן זו יכולה לסמן על תזונה לא נכונה בהריון או סיבות אחרות המחייבות בדיקה ולעיתים אף טיפול.

יש נשים שיעלו כ-10 קילוגרמים במשקל בהריון ויש נשים שיעלו אף מעל 30 קילו. הטווחים התקינים לעליה במשקל בתקופת ההיריון משתנים בין אישה לאישה, שכן כל עליה במשקל הינה אינדיבידואלית ויש להתחשב בגורמים שונים, כגון: משקל וגובה האישה לפני כניסתה להיריון, נתונים גנטיים שונים של שני ההורים, מאפייני העובר ועוד. כך לדוגמא סביר להניח כי אישה בעלת BMI בטווח תקין בתחילת ההיריון, לא תעלה 10 קילו במהלך תקופת הריונה, שכן משקל זה יחשב נמוך משמעותית מהנורמה לאישה עם נתונים כאלו.

כמה צריך לעלות במשקל בהריון?

השיטה המקובלת לחישוב המשקל אותו יש לעלות בהיריון הינה שיטה המבוססת על חישוב מסת הגוף – מחשבון BMI. למעשה, מחשבון MBI הינו מחשבון הבודק את מסת הגוף בהתחשב ביחס בין המשקל לגובה הגוף. יחס זה מאפשר למידה על הפרופורציה בין הגובה למשקל הנבדק וכך למעשה מציב גבולות ומאבחן מצבים בהם יש עודף או תת משקל.

בנוסף לאלו, יש מחשבוני עליית משקל בהריון המחושבים על בסיס משתני המשקל בתחילת ההיריון, המשקל העכשווי ושבוע ההיריון. מחשבונים אלו לא מתבססים על הגובה, שכן אינך מתבקשת להזין את משתנה הגובה בעת החישוב.   

קיימים אתרים רבים ברשת אשר מציעים שימוש במחשבוני היריון לחישוב המשקל אותו את צריכה לעלות. כל שאת צריכה לעשות הוא לחפש "מחשבון משקל בהריון" במנוע חיפוש של גוגל ומיד התקבלו המחשבונים.

חלוקת משקל בהיריון – מהי התפלגות עליה במשקל בהריון?

בכדי לעשות מעט סדר בדברים, נסקור את חלוקת המשקל בהריון בהתבסס על שיטת ה-BMI – מסת הגוף.

תחילה יש לבצע חישוב מדד מסת הגוף – חישוב BMI על פי נתונים בתחילת ההיריון. התוצאות שיתקבלו יתחלקו ל-4:

  • תת משקל – מדד BMI קטן מ-18.5.
  • משקל תקין – מדד BMI בין 18.5 ל-24.9.
  • עודף משקל – מדד BMI בין 25 ל-29.9.
  • עודף משקל משמעותי – מדד BMI גדול מ-30.

 תוספת המשקל המומלצת לאישה בהיריון (עם עובר יחיד) על פי מדדי BMI אלו מתחלקת לפי המדרגות הבאות:

  • תת משקל – 12.5 עד 18 קילוגרמים.
  • משקל תקין – 11.5 עד 16 קילוגרמים.
  • עודף משקל – 7 עד 11.5 קילוגרמים.
  • עודף משקל משמעותי – 5-9 קילוגרמים.

שימו לב כי בפועל העלייה במשקל אינה מדויקת כמו חישוב המדד, שכן קצב העלייה במשקל מושפע מגורמים נוספים שאינם באים בחשבון בחישובים אלו, כגון: נתונים גנטיים, פעילות האישה ההריונית וכן מאפייני חילוף החומרים בגוף.

עליה במשקל בהריון
עליה במשקל בהריון

מהי חלוקת המשקל הנוסף בהריון?

התינוק – 3-3.9 קילוגרמים

השיליה – 400-950 גרם

מי שפיר – עד כקילוגרם

הרחם – עד כקילוגרם

רקמת שד מוגדלת – עד כקילוגרם

תוספת דם בגוף – כ-2 קילוגרמים

נוזלים ברקמת ההיריון – כ-2 קילוגרמים

שומן ומאגרי מזון – כ-3 קילוגרמים

*המשקלים יכולים להשתנות בהתאם לאישה אך היחס בין הגורמים נשמר.

עליה במשקל בהריון לפי טרימסטר

חשוב לציין כי העלייה במשקל במהלך ההיריון צריכה להיות יחסית אחידה, כלומר המטרה היא לשמור על קצב עליה אחיד לאורך תקופת ההיריון.

נהוג לחשוב כי עליה במשקל בשליש השלישי אמורה להיות העלייה הגדולה ביותר במהלך ההיריון – זהו מיתוס ואינו מדויק. אם נרצה לדייק, העליה אמורה להיות באותו הקצב החל מהשליש השני להיריון.

תזונה נכונה בהריון – כמה קלוריות יש לאכול במהלך ההיריון?

התפריט ההריוני צריך להיות מורכב מ-2,000 עד 2,400 קלוריות ביום, כלומר תוספת של כ-400 קלוריות. אך מה שבאמת חשוב הוא לא כמה קלוריות אוכלים אלא מאיזה מזון הוא מגיע. כמובן שיש הבדל בין 400 קלוריות של שוקולד לבין 400 קלוריות של שקדים טבעיים. מומלץ מאוד לשמור על תזונה בריאה שמורכבת מחלבונים, פחמימות מלאות, סידן, ירקות ופירות ושמנים איכותיים. נשים הסובלות מתת משקל, עודף משקל, סכרת הריון, מחלות או הפרעות בריאותיות אחרות צריכות להיוועץ עם הרופא המטפל ועם תזונאי במידת הצורך על מנת לקבל תפריט תזונתי מותאם אישית.

הסיכונים בעליה עודפת במשקל במהלך ההיריון

פרט לעובדה שיהיה ממש מבאס לעבור להתגורר בחדר בכושר לאחר הלידה, עליה עודפת מוגזמת במהלך ההיריון עלולה להוות סיכונים בריאותיים לאם ולעובר. עליה מוגזמת במשקל עלולה לפתח סכרת הריונית, לחץ דם גבוה ואפילו רעלת הריון. בנוסף לאלו, עליה עודפת מוגזמת במהלך ההיריון מעלה את הסיכוי לעובר גדול, עובדה שעלולה להוביל להתערבות חיצונית במהלך לידה, כגון לידה קיסרית.

הסיכונים בתת עלייה במשקל במהלך ההיריון

עליה מעטה במשקל במהלך ההיריון יכולה להוות סיכון אף היא במקרים בהם האם הייתה בתת משקל בתחילת ההיריון.  בין הסיכונים: לידה מוקדמת, עוברים קטנים מידי לגיל ההיריון, עוברים עם הפרעות שונות כגון, רמת סוכר ירודה ועוד.

אהבתם/ן? שתפו ברשת!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

my vibes by yanna berman

ברוכות הבאות למגזין מיי וייבס! למידע נוסף אודות המגזין לחצו כאן»

FOLLOW MY VIBES
הרשמה לניוזלטר
דילוג לתוכן