צרבת בהריון

צרבת בהריון – תסמינים, דרכי התמודדות והקלה

איך להקל על צרבת בהריון?

יחד עם הכניסה להריון מתחילות לצוץ להן כל מיני תופעות לוואי לא נעימות – בחילות, הקאות, רגישות לריחות ולטעמים, וכן צרבות בהריון. לרוב צרבות בהריון מתחילות להופיע לקראת סוף השליש הראשון להריון ועלולות להימשך עד השלבים המתקדמים של ההיריון, עד למצב בו הבטן מתחילה לרדת לקראת הלידה הקרבה. יש נשים בהריון שסובלות מצרבת בהריון כבר במהלך השליש הראשון להריון, זאת כתוצאה מהקאות. מה זה צרבת בהריון, ממה היא נובעת וכיצד יש להתמודד עם התופעה.

צרבת בהריון – מה זה אומר?

למעשה צרבת בהריון היא תופעה שבה חשים צריבה, לחץ או שריפה בגרון, באזור הושט או בחזה. יש נשים שמתארות את התחושה כ"אוכל שעולה בהריון" או "אוכל שלא מתעכל בהריון". תיאורים אלו מתאימים לריפלוקס בהריון.

מהו ריפלוקס בהריון?

ריפלוקס הינה הפרעת עיכול המשפיעה על הסוגר הושטי שהוא למעשה שריר שאחראי על סגירת המעבר בין הוושט לקיבה. תפקידו הוא מניעת חזרת המזון ומיצי הקיבה חזרה אל הושת. אצל אנשים שסובלים מריפלוקס (לא נשים בהריון) – תופעה זו מוסברת ממספר סיבות שונות נוספות לעומת הופעת ההפרעה אצל הנשים בהריון, כגון: הפרעת בקע סרעפתי, וכן הטיפול הוא שונה. אצל נשים בהריון הסובלות מתסמינים עקב ריפלוקס בהריון תופעה זו מוסברת עקב הרפייתו של הסוגר הושטי בעקבות השינויים ההורמונליים החלים בתקופה זו.

מהן הסיבות לצרבת בהריון?

בשליש הראשון להריון הסיבה להופעת הצרבת בהריון היא לרוב הופעתם של ההקאות והבחילות. בשליש השני והשלישי להריון, הסיבות לצרבות בהריון הם השינויים ההורמונליים שעובר גוף האישה ההריונית, שבאים לידי ביטוי בהרפיית הסוגר הושטי שאחראי על מניעת חזרתם של מיצי הקיבה מהמזון לושט, האטת פעילות מערכת העיכול שגורמת למזון להתעכל במשך זמן ממושך יותר והלחץ הגובר של גדילת העובר על יתר האיברים הפנימיים בגוף שדוחפים את מיצי הקיבה והמזון מעלה אל הושט.

כמו כן, אכילת כמות גדולה של מזון או אכילת מזונות מטוגנים וכד', וכן פעילות גופנית מאומצת עלולים לגרום להופעת הצרבת בהריון.  קיימת דעה רווחת, שלפיה קיים קשר בין הופעת צרבת בהריון לתינוקות שעירים, כלומר עוברים בעלי שיער ארוך בזמן היותם בבטן האם.

הופעתה של צרבת בהריון בלילה

נשים רבות מתלוננות על התגברות תחושת הצרבת בהריון בשעות הערב והלילה. בסוף היום, הגוף שהיה בפעילות לאורך שעות היום, צריך תוך כדי לעכל את כל המזון שהוא קיבל ולקראת הערב ובשעות הלילה תחושת הצרבת גדלה. על מנת להקל על התופעה בזמן השינה או בשעות הערב ניתן לשכב על הגב עם הגבהה קלה שתרים את הפלג העליון של הגוף ואת הראש טיפה מעלה.

צרבת בהריון – תרופות סבתא, דרכי התמודדות והקלה על התופעה

  • אכילה בארוחות קטנות שלא מעמיסות על עיכול המזון במערכת העיכול
  • שתיית מים קרים בלגימות קטנות במהלך כל היום או בעת תחושת הצרבת
  • בעת התקף צרבת – לשים מספר גרגירי מלח גס בפה ולמצוץ אותם
  • להימנע מאכילת מזונות מעודדי צרבת – מאכלים מטוגנים, מזונות שומניים, קפה, מזון חריף, שום ובצל, ירקות חומציים, מזונות מתובלים מאוד וכו'…
  • להשתדל לאכול מזון שמתעכל מהר כגון: ירקות ופירות טריים.
  • להימנע מאכילת מזונות מתוקים שמכילים כמות גדולה של סוכר.
  • להימנע משכיבה מיד לאחר הארוחה.
  • אכילת שקדים לא קלויים וקלופים ובננות טריות או מיובשות מקלה על התופעה.
  • הימנעות מפעילות גופנית מאומצת לפני השינה או אחרי האוכל.
  • אכילת קרטיבים מקלה על התופעה.
  • מציצת טבליות ג'ינג'ר או טבליות טאמס (מותרות לנשים בהריון) מקלות על הצרבת.
  • אכילת מלפפון ירוק מקלה על התופעה.
  • שתיית חליטת שומר או קמומיל מקלה על התופעה.
צרבת בהריון
צרבת בהריון

טבליות טאמס בהריון – TUMS

טבליות טאמס להורדת חומציות – ייעודיות לטיפול והקלה בתחושת הצרבת. ניתנות לרכישה ללא מרשם בבתי המרקחת ומתאימות לשימוש לנשים בהריון.

צרבת בהריון – עד מתי?

כפי שהזכרנו קודם לכן, צרבות בהריון לרוב מתחילות להופיע לקראת סוף השליש הראשון להיריון. חלק מהנשים ההריוניות מדווחות כי ישנה הפוגה קצרה בתופעת הצרבות במהלך אמצע השליש השני, אך כאשר הבטן גדלה ממש, בשליש השלישי להריון, הן חוזרות להופיע. זאת ניתן להסביר כמובן בגלל הסיבה שהעובר הגדל לוחץ על מערכת העיכול, וכתוצאה מכך מקשה על עיכולו של המזון ודוחף אותו מעלה. לעומת זאת, חלק מהנשים בהריון מדווחות כי תופעת הצרבת בהריון מלווה אותן במהלך כל תקופת ההיריון.

לקראת הלידה, הבטן ההריונית מתחילה לרדת מטה, העובר מתמקם בחלק התחתון של הגוף ומתכונן ליציאה, תהליך שמשחרר מקום למערכת העיכול, הלחץ פוחת וכן הצרבת.

אהבתם/ן? שתפו ברשת!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

my vibes by yanna berman

ברוכות הבאות למגזין מיי וייבס! למידע נוסף אודות המגזין לחצו כאן»

FOLLOW MY VIBES
הרשמה לניוזלטר
דילוג לתוכן