weight-loss-during-pregnancy

ירידה במשקל בהריון: מה חשוב לדעת

האם אפשר לרדת במשקל בהריון

נשים רבות שואלות האם ירידה במשקל בהריון הוא מצב שכיח ותקין. ישנן נשים שיורדות במשקל בהריון ולא מתכוונות לכך וישנן נשים שיורדות במשקל בזמן הריון מרצונן. כדי להבין מתי ירידה במשקל בהריון היא טבעית ומתי עלולה לסכן את האם ואת העובר, חשוב להכיר את הסימפטומים של ההריון בכל טרימסטר והקריטריונים לחישוב עלייה תקינה במשקל במהלך הריון.

כמה משקל צריך לעלות בהריון?

המשקל המומלץ לעלייה במהלך הריון יכול להשתנות מאישה לאישה. כדי לדעת כמה משקל בדיוק את צריכה לעלות בזמן הריון מומלץ להתייעץ עם הרופא שלך.

באופן כללי, העלייה במשקל בהריון נקבעת בהתאם ל-4 רמות שונות של משקל התחלתי טרם הכניסה להריון. המשקל ההתחלתי משפיע על המשקל שרצוי לעלות במהלך ההריון.

ככל שהאישה רזה יותר טרם הכניסה להריון, כך המשקל שהיא צריכה לעלות במהלך ההריון הוא גבוה יותר, וההיפך. ככל שהמשקל של האישה גבוה יותר, כך המשקל שהיא צריכה לעלות במהלך ההריון הוא נמוך יותר. אבל חשוב לדעת שהגובה של האישה יכול גם להשפיע על המשקל שלה לפני ההריון. כלומר, נשים גבוהות יכולות לשקול יותר מנשים נמוכות, בעלות אותו אחוז שומן בגוף.

לכן, על מנת לנטרל את ההשפעה של גובה האישה על חישוב המשקל אותו היא צריכה לעלות בהריון, נהוג לחשב את העלייה המומלצת במשקל על בסיס חישוב יחס ה-BMI של כל אישה.

מהו מדד BMI?

מדד BMI הוא מדד שמחשב את אינדקס המסה בגוף. אינדקס זה מחושב על ידי שני פרמטרים, הגובה והמשקל של האדם.

הנוסחה שמחשבת את ה-BMI היא: BMI = kg/m2

כאשר ה-kg הוא המשקל בקילוגרמים וה-m הוא הגובה במטרים.

מדד BMI תקין נע בין 18.5 לבין 24.9, כאשר מדד BMI מעל 25 מסמן עודף משקל.

חשוב לציין כי מדד זה מתאים לשימוש לאנשים בגילאים 18-65.

כדי לחשב מדד BMI אפשר להשתמש באחד ממחשבוני ה-BMI באינטרנט למשל כמו זה שכאן.

אז כמה משקל צריך לעלות בהריון?

אחרי שבודקים את מדד ה-BMI, יהיה הרבה יותר קל לדעת כמה משקל צריך לעלות בהריון.

  • נשים בתת משקל – BMI קטן מ-18.5 – מומלץ לעלות 12.5-18 ק"ג במשקל במהלך ההריון.
  • נשים במשקל תקין – BMI בין 18.5 ל-24.9 – מומלץ לעלות 11.5-16 ק"ג במשקל במהלך ההריון.
  • נשים עם עודף משקל – BMI בין 25 ל-29.9 – מומלץ לעלות 7-11.5 ק"ג במשקל במהלך ההריון.
  • נשים בהשמנת יתר – BMI גדול מ-30 – מומלץ לעלות 5-9 ק"ג במשקל במהלך ההריון.

שימו לב, ההמלצה לנשים בעלות מדד BMI גבוהה יותר היא לעלות פחות במשקל לעומת נשים עם מדד BMI נמוך יותר.

חשוב להדגיש שמומלץ להיוועץ עם הרופא כדי לבחון השפעות נוספות והמלצות לעלייה/ירידה במשקל במהלך הריון בהתאם למאפיינים אישיים.

ירידה במשקל בהריון

אז בטח את שואלת את עצמך מדוע יש נשים שבכל זאת יורדות במשקל בהריון? הרי ההמלצה היא לעלות במשקל לכל הנשים. בהנחה שהירידה במשקל בהריון אינה יזומה, ישנם מספר גורמים שיכולים לגרום לירידה במשקל במהלך הריון. הגורמים העיקריים לירידה במשקל במהלך הריון הם תזונה לקויה או סימפטומים שנובעים כתוצאה מההריון.

במהלך ההריון, הגוף עובד קשה יותר ודורש יותר אנרגיה. בהתאם לכך, כמות הקלוריות שאישה צריכה גדלה במהלך ההריון ככל שמתפתח ההריון.

בשליש הראשון להריון מומלץ לרוב הנשים לעלות בין 1-2 ק"ג. החל מהשליש שני להריון כל אישה צריכה להוסיף למשקלה בין 200 ל-600 גרם בשבוע, זאת בהתאם למשקל ההתחלתי ולמדד ה-BMI האישי. במילים אחרות, בשליש הראשון להריון, אין שינוי משמעותי בכמות המזון אותו צריכה לצרוך האישה ההריונית. לעומת זאת החל מהשליש השני, כאשר משקל התינוק וגדילתו צוברים תאוצה, האישה צריכה לאכול כמות גדולה יותר של מזון בהשוואה לכמות המזון אותה היא הייתה רגילה לאכול טרם כניסתה להריון.

כיצד הסימפטומים של ההריון יכולים לגרום לירידה במשקל בהריון?

pregnancy-symptoms-and-weight-loss

כל אישה שהייתה בהריון יודעת שיש המון סימפטומים ותופעות לוואי במהלך תקופת ההריון. תופעות אלה כוללות בחילות, רגישות לריחות, הקאות, עייפות, צרבות, שינוי טעמים בפה ועוד.

תופעות אלה נפוצות יותר במהלך השליש הראשון להריון. אצל חלק מהנשים תופעות אלה יכולות לחזור במהלך השליש האחרון להריון ויש נשים שסובלות מתופעות אלה במהלך כל ההריון.

חלק מהנשים סובלות מתופעות אלה בצורה קלה יותר. אך נשים שאצליכן סימפטומים אלה מופיעים בדרגה חמורה יותר, יכולות לרדת במשקל בהריון. כך לדוגמא אישה בהריון שסובלת מבחילות והקאות חמורות בשליש הראשון, יכולה להתקשות בצריכת המזון היומי הדרוש לה וכך למעשה לרדת במשקל במהלך הופעת תופעות הלוואי החמורות.

 האם מותר לעשות דיאטה בהריון?

בעולם מושלם, אימהות שמתכננות להיכנס להריון היו מתכוננות בכל דרך אפשרית להריון. הן היו יכולות לשפר את התזונה עוד טרם הכניסה להריון, לרדת למשקל האופטימלי כך שלא יהיה צורך בירידה במשקל בהריון, להגביר את הפעילות הספורטיבית ולהיפטר מהרגלים לא בריאים.

אך המציאות היא שלא הכל מושלם ולא הכל קורה כמו שמתכננים.

מכאן, נשים רבות שואלות, האם מותר לעשות דיאטה בהריון?

באופן כללי, דיאטה שמטרתה ירידה במשקל בהריון אינה מומלצת מהסיבה שהיא יכולה להוביל למחסור בויטמינים, מינרלים ומרכיבים תזונתיים נוספים שחשובים להתפתחותו התקינה של ההריון והתינוק.

תקופת ההריון היא תקופה שבה חשוב מאוד לשמור על תזונה בריאה ולתת לגוף ולתינוק את כל מה שהוא צריך כדי להתפתח ולגדול בצורה טובה.

יחד עם זאת, נשים בעלות עודף משקל במהלך ההריון בעלות סיכוי גבוה יותר לסיבוכי הריון.

נשים בעלות עודף משקל בהריון

סיבוכים אפשריים של נשים עם השמנת יתר במהלך הריון כוללים:

  • לחץ דם גבוה
  • סכרת הריון
  • לידה קיסרית
  • הפלה או לידה שקטה

לכן, כאשר אנו מדברות על דיאטה מומלצת במהלך ההריון, השאיפה היא ליצור תפריט מזין שמכיל את כל אבות המזון שהגוף צריך להתפתחות תקנית ובריאה של התינוק והתכוננות ללידה.

בשילוב המענה לצרכים התזונתיים של אישה בזמן הריון, לנשים בעלות עודף משקל מומלץ להיות במעקב אחר המשקל שלהן על מנת להימנע מסיבוכים שיכולים להיגרם כתוצאה ממשקל יתר. יתר על כן, מומלץ לנשים בתת משקל ונשים בעלות משקל תקין שצריכות הכוונה לגבי התפריט התזונתי שלהן במהלך ההריון, להיוועץ עם רופא מלווה במידת הצורך.

Nutrition-During-Pregnancy

טיפים לשמירה על עלייה מאוזנת במשקל במהלך הריון

  • חשוב לקבל ליווי והכוונה רפואית מקצועית במהלך ההריון.
  • לבצע, לכל הפחות, את כל הבדיקות המומלצות על ידי משרד הבריאות במהלך ההריון – זאת על מנת לאפשר מעקב תקין ועקבי אחרי התפתחות העובר.
  • ליטול ויטמינים וחומצה פולית בהמלצת הרופא המלווה.
  • לאכול בריא ולשמור על תזונה בריאה ומגוונת במהלך ההריון.
  • להימנע ממאכלים לא בריאים במהלך ההריון (למשל מטוגנים יכולים להגביר תחושת צרבת ובחילה).
  • להימנע מדיאטה שמטרתה ירידה במשקל בהריון שעלולה לגרום לחוסרים של ויטמינים ומינרלים בגוף.
  • לעשות פעילות ספורטיבית מתאימה לנשים בהריון מידי יום, בתנאי שהרופא לא הנחה אחרת.

הריון קל ובריא!

 

כתבות נוספות שיעניינו אותך

סימני מתיחה בהריון

יוגה בהריון – אלו תרגילים אסורים ואלו מותרים?

תיק לחדר לידה – מה לקחת לחדר לידה?

אהבתם/ן? שתפו ברשת!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

my vibes by yanna berman

ברוכות הבאות למגזין מיי וייבס! למידע נוסף אודות המגזין לחצו כאן»

FOLLOW MY VIBES
הרשמה לניוזלטר
דילוג לתוכן