restless-sleep-in-babies

שינה לא רגועה אצל תינוקות – מה לעשות?

הפרעות שינה תינוקות

אם את מתמודדת עם הבעיה של שינה לא רגועה אצל תינוקות, הגעת לכתבה הנכונה. שינת תינוקות היא שונה מאוד משינה של אנשים בוגרים. תופעות רבות שיכולות להיראות לנו כמוזרות בקרב אנשים מבוגרים, נורמליות לחלוטין בקרב תינוקות. כמו למשל, התעוררויות בלילה לצורך האכלה או 3 שנצ"ים ביום בנוסף לשנת הלילה.

חשוב לדעת שרוב התינוקות לא ישנים לילה שלם עד שהם מגיעים לגיל 3 חודשים או למשקל של כ-5-6 ק"ג.

אך יחד עם זאת, אין זה אומר שאנחנו לא יכולים לסייע להם לישון טוב יותר.

גם אם התינוק שלך יותר גדול מ-3 חודשים והוא לא ישן לילה שלם או השינה שלו לא רגועה, יש דרכים שבהם ניתן לשפר את השינה שלו. אך לפני שנגיע לכך, נתחיל עם הנושא שמעסיק הורים רבים והוא שינה לא רגועה אצל תינוקות.

סיבות שעלולות לגרום לשינה לא רגועה אצל תינוקות  

כדי לעזור לתינוק שלא רגוע במהלך השינה, תחילה צריך להבין מהן הסיבות שיכולות לגרום לשינה לא רגועה או להפרעות שינה אצל תינוקות. להלן מספר סיבות אפשריות.

התינוק לא יודע להירדם לבד

שינת תינוקות מורכבת ממספר מחזורי שינה שבסופם התינוק יכול להתעורר יקיצה ספונטנית אך לא להצליח להירדם חזרה. בסוף כל מחזור שינה, התינוק מצפה מההורה שיסייע לו להירדם שוב ולחזור לשינה. אם התינוק לא ילמד להירדם לבד, הוא עלול להתעורר מספר פעמים בלילה ולכן השינה שלו לא תהיה רצופה. בהתאם לכך, חשוב מאוד להתחיל להקנות לתינוק הרגלי שינה וללמד אותו להירדם לבד.

אי הקניית הרגלי שינה אצל תינוקות – אין שעות שינה מסודרות

האם התינוק שלך יודע שבלילה צריך לישון? אם לא, חשוב מאוד להתחיל להרגיל אותו לכך. לפני הלידה, תינוקות בבטן האם היו רגילים לישון בשעות שונות שלא בהכרח היו קשורות לשעות היום והלילה. לכן, גם לאחר הלידה, שעות השינה של התינוק לא תמיד תואמות את שעות הלילה.

ניתן להתחיל לבסס הרגלי שינה נכונים אצל תינוקות כבר מגיל חודשיים. בגיל הזה רמת המלטונין, הורמון החושך שמסייע בהירדמות עצמית, עולה אצל תינוקות. הרגלי השינה כוללים לימוד של התינוקות להירדם באופן עצמי וכן בניית לוח זמנים מסודר לשינה במהלך היום והלילה.

בניית לוח זמנים מסודר בהם התינוק צריך ללכת לישון, יעזרו לו לכוון יותר את השעות שבהן הוא צריך להירדם והשעות שבהן הוא יהיה פעיל יותר.

מידע נוסף על כמה שעות צריך תינוק לישון וטבלת שעות שינה לפי גילאים ניתן לקרוא כאן.

התינוק רעב במהלך הלילה

שינה לא רגועה אצל תינוקות יכולה להתרחש כתוצאה מרעב. זוהי סיבה נוספת לכך שתינוקות ישנים פרקי זמן קצרים יותר לעומת אנשים בוגרים. תינוקות קטנים צריכים לאכול בממוצע בין 2 ל-4 שעות, תלוי אם מדובר בתינוק שיונק או שניזון מפורמולה.

תינוקות שיונקים, לרוב מתעוררים יותר לעומת תינוקות שאוכלים מבקבוק. זאת מכיוון שפורמולה של תינוקות כבדה יותר ולתינוק לוקח יותר זמן לעכל אותה.

מה ניתן לעשות לגבי זה?

האמת היא שלא הרבה. תינוק רעב שמתעורר באמצע הלילה, צריך לאכול. במיוחד אם התינוק הוא עדיין קטן וצריך להאכיל אותו כדי שיתחזק ויגדל.

תינוקות רבים מפתחים שעות קבועות שבהן הם מתעוררים כדי לאכול בשעות הלילה. לכן מה שניתן לעשות הוא להאכיל אותם מתוך שינה. האכלה מתוך שינה היא למעשה האכלה של התינוק לפני השעה הקבועה שבה הוא מתעורר. בדרך כלל זה הזמן לפני שהאמא עצמה הולכת לישון בלילה. המטרה היא למעשה להעיר את התינוק ולהאכיל אותו לפני שהוא מתעורר רעב וכך להאריך את השינה שלו בלילה (וגם את שלך).

טכניקה נוספת היא לעכב את מתן הבקבוק לתינוק באמצע הלילה. במקום ישר ל"דחוף" לו בקבוק איך שהוא מתעורר ובוכה, תחילה להחליף לו חיתול ולנסות למשוך את הזמן לפני שמביאים לו בקבוק.

שיטה זו יכולה גם לסייע בניתוק הקשר בין התעוררויות בלילה של התינוק להאכלה. כך למעשה, ככל שהתינוק יגדל, הוא ידרוש פחות לאכול, רק אם הוא באמת רעב.

התינוק לא הולך לישון בזמן חלונות השינה

חלונות שינה הם פרקי הזמן שבהם תינוקות נוטים להירדם בקלות יחסית, והם הזמן הטוב ביותר להרדים אותם. את חלונות השינה אצל התינוקות ניתן לזהות כאשר הם מראים סימנים של עייפות, ביניהם שפשוף עיניים, פיהוקים, בכי וכדומה. הירדמות במהלך חלונות השינה האלה מסייעת לשפר את איכות השינה ותורמת לשנת לילה רציפה. בפרק זמן זה, מופרש הורמון המלטונין, המכונה גם בשם הורמון השינה.

התינוק סובל מקוליק/גזים

אם התינוק שלך לא רגוע ובוכה במהלך היום או הלילה לפחות 3 פעמים ביום, שלושה ימים בשבוע במשך יותר משלושה שבועות ברציפות, יתכן כי התינוק שלך סובל מקוליק.

קוליק אצל תינוקות הינה תופעה שמתרחשת החל מהשבוע השלישי לחייהם ועד לחודש הרביעי. הסיבה לתופעה זו אינה ידועה אך רבים מקשרים אותה למערכת העיכול של התינוק שעדיין מתפתחת בחודשים הראשונים לחייו.

תופעת הקוליק היא בהחלט תופעה לא נעימה שרוב התינוקות עוברים ויכולה לגרום לתינוק להיות תזוזתי, להרגיש לא בנוח, לבכות ולהיות עצבני.

אין הרבה מה לעשות כדי למנוע או לטפל בתופעת הקוליק אך, ניתן להפחית ולמנוע מחדירת גזים לבטן התינוק, מצב שיכול להחמיר את הכאב. כדי לעזור לתינוק להימנע מגזים מומלץ להרים את התינוק ל"גרעפס" אחרי כל ארוחה.

מעבר מחדר הורים לחדר תינוקות

העברה של התינוק מחדר ההורים לחדר עצמאי יכולה לגרום לשינה לא רגועה אצל תינוקות. רוב הפעוטות מפתחים חרדת נטישה סביב החודש ה-8 לחודש ה-10 לחייהם. כאשר השיא מגיע בסביבות גיל שנה. חרדת נטישה מבטאת שלב חשוב בהתפתחות הרגשית והשכלית של התינוק. בדרך כלל, המעבר לחדר עצמאי אחרי גיל 7-8 חודשים יכול להיות קשה יותר עבור התינוק לעומת גילאים קטנים יותר. סיבה שיכולה לגרום לתינוק להיות לא רגוע במהלך השינה.

התינוק צופה במסכים לפני השינה

הדור של היום שונה מהדורות הקודמים וכהורים אנו נאלצים להתמודד עם הגבלת צפייה במסכים אצל ילדים. אף על פי שתינוקות קטנים מידי בכדי לצפות במסכים, יש מצבים שבהם פעוטות צופים, למשל יחד עם האחים הגדולים.

צפייה במסך לפני שינה, לא רק שלא מרדימה אלא גם יכולה לעשות בדיוק את הפעולה ההפוכה מלהרדים. צפייה במסכים עלולה להעיר את התינוק או הפעוט לפני השינה, דבר שעלול להקשות על ההירדמות לאחר מכן.

האור הכחול המופק מהמסכים ידוע כגורם שיכול לדחות נימנום ולגרום לבעיות הירדמות. לכן, מומלץ למנוע מתינוקות לצפות במסכים בכלל ובמיוחד לפני השינה.

צפייה בתוכן מפחיד בטלויזיה

בהמשך לסיבה הקודמת, תינוקות שנחשפים לסרטים ותכנים מפחידים בטלויזיה, עלולים לפתח קושי בהירדמות. הם יכולים להיחשף לתכנים שלא מתאימים להם, למשל בשעות הערב שלפני השינה, ולאחר מכן לדמיין כל מיני מפלצות ודמויות מפחידות. מומלץ לשים לב אילו תכנים משודרים בטלויזיה בזמן שהתינוק ער ונמצא בסביבה.

התינוק לא מרגיש טוב

שינה לא רגועה אצל תינוקות לפעמים יכולה להיות פשוט כתוצאה מכך שהם לא מרגישים טוב. דלקות אוזניים או גרון, הינם בין המצבים שלעיתים יכולים להופיע בלי סימנים חיצוניים ברורים וכן יכולים לגרום לבעיות שינה אצל תינוקות.

איך לסייע לתינוק שלא רגוע בשנתו?

  • למדי את התינוק שלך להירדם לבד
  • ניתן להתחיל בהקניית הרגלי שינה כבר מגיל חודשיים
  • למדי את התינוק שהלילה הוא כדי לישון
  • אל תפספסי את חלונות השינה
  • בתקופת הקוליק, ניתן לעסות את התינוק כדי להקל על הכאב ולעזור לו להירגע
  • חשוב להרים לגרעפס אחרי האכלות
  • למנוע מצפייה במסכים, במיוחד לפני השינה
  • למנוע מצפייה בתכנים לא מתאימים בטלויזיה
  • להיות ערניים למצב הבריאותי של התינוק

כתבה נוספת שיכולה שיכולה לעניין ולסייע בנושא הינה 11 טיפים להרגיע תינוק שבוכה בקלות.

שינה לא רגועה אצל תינוקות – מתי לגשת לרופא?

אם התינוק שלך היה ישן טוב ופתאום משהו השתנה. אם ניסית לעזור לו בכל מיני דרכים ושום דבר לא עוזר ואת חושדת שהוא לא מרגיש טוב, יש לגשת לרופא ילדים לבדיקה.

לסיכום,

כפי שראינו, שינה לא רגועה אצל תינוקות יכולה לנבוע ממספר סיבות. הרגלי שינה לא נכונים, אי יכולת להירדם לבד ועד לתופעות הקוליק ותופעות נוספות, יכולות לגרום לתינוקות הפרעות שונות בשינה. אם את מרגישה שאת זקוקה להכוונה בהרדמות והקניית הרגלי שינה נכונים, ניתן להתייעץ עם יועצת שינה שתסייע בתהליך.

חשוב לציין שאין צורך להתבייש ואף רצוי לבקש עזרה בעת הצורך, ולהקשיב לאינסטינקטים האימהיים שלך. כל הורה רוצה את הכי טוב לילד שלו והדרכה טובה ממומחה יכולה לסייע ולהקל על התהליך.

כתבות נוספות שיעניינו אותך

מתי תינוק יוצר קשר עין

מתי תינוקות מתחילים לחייך בפעם הראשונה

11 טיפים להרגיע תינוק בוכה בקלות

יצירות לילדים: 4 רעיונות מגניבים ליצירה בבית עם הילדים

פתרונות אחסון לחדרי ילדים – כל צעצוע במקומו מונח

אתרי אופנה ששולחים לישראל


רוצות לקרוא עוד? הירשמו לניוזלטר – לחצו כאן


 

אהבתם/ן? שתפו ברשת!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

my vibes by yanna berman

ברוכות הבאות למגזין מיי וייבס! למידע נוסף אודות המגזין לחצו כאן»

FOLLOW MY VIBES
הרשמה לניוזלטר
דילוג לתוכן